zaterdag 10 mei 2014

Back to the basics

"Hoe zit het nu eigenlijk met die fracties, wethouders, oppositie, coalie..." Sinds ik in de gemeenteraad zit krijg ik uit de meest onverwachte hoeken vragen. Vragen over de gemeenteraad.
Inmiddels is het simpel om daar doorheen te roetsjen. De antwoorden op de vragen ken ik inmiddels. Sterker nog, dit zijn de basics.
Eerlijk is eerlijk toen ik nog 'gewoon'  Zuidplassenaar was, wist ik ook niet hoe dit precies zat. Om de politiek weer een beetje dichterbij te brengen begin ik dus bij de basics.
Dus: hoe zit het ook alweer. Globaal:
Gemeenteraad
Iedere gemeente heeft een gemeenteraad. Dat is een groep van gekozen mensen die het volk vertegenwoordigen. Dus de namen die je op de stemformulieren tegenkomt.


In de Zuidplas hebben we 27 gemeenteraadsleden. Het aantal raadsleden is afhankelijk van het aantal inwoners. Zo wonen wij in een gemeente van tussen de 40.001 en 45000 inwoners, hebben we recht op 27 volksvertegenwoordigers wat neerkomt op 1 raadslid per 1481 – 1666 inwoners.
Het dagelijks bestuur ligt in handen van het college van burgemeester en wethouders. Kortweg het college van B&W of het college
Maar die wethouders? Waar komen die vandaan dan? Worden die ook gekozen?


Nee, zowel de burgemeester als de wethouders worden niet gekozen door de inwoners. De wethouders worden voorgedragen door de gemeenteraad. Het kunnen personen staan die al op de lijsten stonden tijdens de verkiezingen maar het kunnen ook leden zijn die door de partij aangewezen worden omdat zij hen geschikt vinden voor het werk.
Want dat dagelijks bestuur is echt niet zo gemakkelijk. Wethouder in de Zuidplas is een fulltime baan. Die je ook kunt opdelen in parttime functies uiteraard.

Meestal worden wethouders aangewezen door de regerende partijen(coalitie). Op het moment dat zij wethouder zijn, zijn ze niet meer partij gebonden. Het college bestuurt de gemeente los van de individuele politieke partijen.
De regerende partijen worden ook wel de coalitie genoemd. De coalitie bestaat uit minimaal twee partijen maar moet in totaal minstens bestaan uit de helft plus 1 raadslid. (de meerderheid) Op het moment dat de (regerende) partijen iets voor elkaar willen krijgen moet hierover gestemd worden. De meerderheid moet instemmen met het voorstel. Doordat de coalitie uit de meerderheid bestaat kunnen er op deze manier besluiten genomen worden binnen de gemeenteraad.
De partij die bij de verkiezingen als grootste partij uit de bus komt neemt het initiatief bij de samenstelling van de coalitie. In het geval de Zuidplas werd de VVD (net) de grootste partij. Zij hebben de keus gemaakt om een coalitie te vormen met D66, SP en NEZ.
 Natuurlijk kan het zo zijn dat de coalitie er samen niet uit komt. Dan kunnen er stemmen gewonnen worden binnen de overige partijen. De oppositie.
De oppositie houdt de raad scherp. Stelt vragen en stemt in met of tegen voorstellen van het college of de coalitie.
Oppositiepartijen zijn het (deels) oneens met de coalitiepartijen. Ze vertegenwoordigen een ander geluid van de inwoners van de Zuidplas. In de Zuidplas zijn er drie oppositie partijen. CDA, Christenunie/SGP en de PVDA/Groenlinks.
 Een partij wordt ook wel een fractie genoemd.
 Eens even kijken, volgens mij heb ik nu de 'basics ' gehad.
Samen!
Als CDA fractie komen we wekelijks samen. Met zijn vieren zetten we ons in om het geluid van de inwoners van de Zuidplas krachtig te vertegenwoordigen. Om dat te doen blijven we graag dicht bij de mensen. We krijgen regelmatig uitnodigingen van verenigingen en instellingen. Hier gaan we dan ook op in!
Wilt u eens bijpraten? Of heeft u punten waarvan u graag wilt dat we ze bespreekbaar maken? Laat het ons weten!

Wij nemen uw geluid mee naar 'die' gemeenteraad. Die hopelijk weer een stukje dichterbij gekomen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten